Πάνω Frame
ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΦΙΛ Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΘΡΑ SITEMAP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελληνικά English Russian
Αναζήτηση
 
Κατηγορίες
Πληροφορίες
Αποστολές & επιστροφές
Όροι ασφάλειας
Όροι χρήσεως
Cookies
Προστασία προσωπικών δεδομένων
bleft3
bleft4
bleft7
bleft8
 
ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
 

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ 

 Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «YOGA» το καλοκαίρι του 2008.
 
Ο συγγραφέας του άρθρου και ομοιοπαθητικός ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ (DIHom., Fellow BIHom.) είναι επίσης συγγραφέας 12 βιβλίων Ομοιοπαθητικής. Ανάμεσά τους είναι και το 1300 σελίδων βιβλίο αναφοράς «ΕΛΛΗΝΙΚΟ REPERTORY ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ», με το οποίο ήδη εργάζονται καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες ομοιοπαθητικοί. Έχει δημιουργήσει τον «ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» και τις εκδόσεις Ομοιοπαθητικής ALTER-SIMILIA με περισσότερα από 60 βιβλία και CD-ROMs Ομοιοπαθητικής.
Οι πληροφορίες του άρθρου αποτελούν μέρος των σεμιναρίων Ομοιοπαθητικής του Λύσανδρου Μυγιάκη στα οποία τα θέματα αναλύονται πολύ περισσότερο, με δοσολογίες, προτεινόμενες δυναμοποιήσεις κλπ.
 
«Οι ιατρικές σχολές χρειάζεται να διδάξουν στους σπουδαστές τους να εγκατα­λείψουν την ιδέα ότι αυτοί είναι που θεραπεύουν και να κατανοήσουν ότι ο καθένας τους είναι η μαμή της θερα­πευτικής διαδικασίας που ενυπάρχει στην Μητέρα Φύση».
Jane Cicchetti «Dreams, Symbols and Homeopathy, σελ. 11-12».
 
«Έχω ένα Όνειρο για σένα»
Martin Luther King
 
«Άραγε πόσα μηνύματα μας στέλνουν καθημερινά τα όνειρα;»
«Πόσα από αυτά βρίσκουν τον παραλήπτη τους και πόσα χάνονται στον δρόμο;»
«Πόσο έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη του ανθρώπου επάνω σε αυτόν τον πλανήτη
 
Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ξεπήδησαν από τον νου μου όταν άρχισα να σκέφτομαι αυτό το άρθρο. Το όνειρο, τα όνειρα. Συχνά επάνω τους έχουμε ακουμπήσει ότι καλύτερο υπάρχει στην ψυχή και στην φαντασία μας. Πέρα από τα τεράστια φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με τα όνειρα, αφού οι μεγαλύτεροι διανοητές, φιλόσοφοι και οραματιστές συχνά έχουν αναφέρει το υλικό του κόσμου ως ονειρικό υλικό είναι σαφές ότι στην καθημερινότητά μας κάνουν την εμφάνισή τους με έναν αληθινά σωτήριο τρόπο. Παρακάτω θα δούμε μερικά μόνο περιστατικά στα οποία εκδηλώνεται εμφανώς η πρόθεση του ονείρου για παροχή βοήθειας.
 
Σε μια εικόνα από μια ξυλογραφία του 16ου αιώνα απεικονίζεται ένας θρύλος που σχετίζεται με τον Καρλομάγνο. Σύμφω­να με τον θρύλο αυτό ο στρατός του Καρλομάγνου υπέφερε από μια τρο­μερή πανώλη που σχεδόν τον είχε αποδεκατίσει. Διάφορα γιατρο­σόφια της εποχής επιστρατεύθηκαν χωρίς όμως επιτυχία. Η απελπι­σία έδειχνε από καιρό το τρομερό της πρόσωπο. Απελπισία χωρίς διέξοδο. Ο Καρλομάγνος προσευχήθηκε θερμά για βοήθεια στον Θεό. Ένας άγγελος Κυρίου εμφανίσθηκε στον ύπνο του και του είπε ότι θα έριχνε ένα βέλος στη γη. Εκεί όπου θα το έβρισκε ο Καρλομάγνος, θα έβρισκε επίσης και την θεραπεία. Πράγματι την άλλη μέρα, μόλις ξύπνησε ξεκίνησε για έναν περίπατο στο κοντινό δάσος όπου ξαφνικά είδε ένα βέλος καρφωμένο στη γη. Πλησίασε και είδε ότι είχε καρφωθεί επάνω σε ένα βότανο. Από την ρίζα εκείνου του βότανου ο στρατός του θερα­πεύθηκε από την ασθένεια. Το βότανο αυτό, που απεικονίζεται στην ξυλογραφία, ήταν η Carlina vulgaris. Στην αγγλική γλώσσα έχει το κοινό όνομα carline thistle.
 
Το περιστατικό που μόλις αναφέρθηκε είναι ένα από τα λιγότερο ίσως γνωστά. Περισσότερο γνωστή είναι η ανακάλυψη της μορφής του δακτυλίου του βενζολίου από τον χημικό Kekule. Ο ίδιος επί σειρά ετών δεν μπορούσε να βρει έναν τρόπο σχηματικής; απεικόνισης του χημικού τύπου του βενζολίου. Ένα βράδυ που είχε κοιμηθεί σκεπτόμενος το πρόβλημα ονειρεύθηκε ένα γνωστό θέμα στον συμβο­λισμό, τον ουροβόρο, δηλαδή το φίδι που τρώει την ουρά του, σύμβολο της αιωνιό­τητας. Στην προκειμένη περίπτωση έδωσε στον Kekule την ιδέα ότι η απεικόνιση που επιζητούσε για το βενζόλιο ήταν δακτυλιοειδής. Είναι λοιπόν σαφές ότι τα όνειρα μας πληροφορούν.
 
Στην Ομοιοπαθητική υπάρχουν καταγραμμένα εκατοντάδες θέματα με όνειρα που βλέπουν συχνά οι ασθενείς και τα οποία μας κατευθύνουν στην ανεύρεση του όμοιου φαρμάκου για τον ασθενή. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνεται μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο γνωστός Ινδός ομοιοπαθητικός Dr. Farokh Master έχει συγγράψει ένα πλήρες βιβλίο για τα όνειρα στην Ομοιοπαθητική. Αλλά και το βασικό επαγγελματικό εγχειρίδιο των ομοιοπαθητικών - το λεγόμενο Repertory – που είναι ένα αναλυτικό λεξικό συμπτωμάτων και φαρμάκων, περιέχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τα όνειρα.
Πολύ συχνά οι ασθενείς αναφέρουν όνειρα η φύση των οποίων μας καθοδηγεί στην ανεύρεση του σωστού φαρμάκου για αυτούς.
 
Ο Ινδός ομοιοπαθητικός Dr. Agrawal αναφέρει μια περίπτωση στην οποία μια κυρία που υπέφερε από αϋπνία βοηθήθηκε με την Ομοιοπαθητική μόνο όταν ανέφερε ότι κάθε βράδυ έβλεπε το ίδιο όνειρο. Ότι δηλαδή καιγόταν το σπίτι της. Το φάρμακο που την θεράπευσε τελικά από το πρόβλημά της ήταν ο Phosphorus.
 
Εκείνο ωστόσο που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι εάν δεν είχε πάρει το φάρμακο θα καιγόταν στην δική μας πραγματικότητα το σπίτι της. Στην ονειρική της πραγμα­τικότητα είχε ήδη καεί αρκετές φορές. Στην περίπτωση αυτή το όνειρο έδωσε το μήνυμα, ο άνθρωπος το έλαβε και υπήρξε θεραπευτική παρέμβαση.
 
Σε ένα άλλο περιστατικό ένας άνδρας είχα διάφορα προβλήματα υγείας. Του είχαν δοθεί διάφορα φάρμακα όπως η Staphysagria και ο Mercurius solubilis χωρίς όμως αποτέλεσμα και αυτό συνέβαινε επειδή έλειπε μια βασική πληροφορία. Τελικά ο ασθενής την ανέφερε όταν είπε ότι πολύ συχνά ονειρευόταν ότι ουρούσε. Πεταγόταν από τον ύπνο του και έτρεχε βιαστικά στην τουαλέτα αφού μόλις που προλάβαινε. Επίσης είχε και προβλήματα με τα δόντια του. Χάρις σε αυτές τις πληροφορίες έλαβε το ομοιοπαθητικό φάρμακο Kreosotum και θεραπεύθηκε από τα ποικίλα προβλήματά του. Και σε αυτό το περιστατικό η βοήθεια του ονείρου υπήρξε καθοριστική.
 
Ο Dr. Agrawal αναφέρει και μια προσωπική του εμπειρία. Υπήρξε μια εποχή που έβλεπε σε όνειρο ότι πετούσε. Αυτό είναι ένα αρκετά συχνό όνειρο για το οποίο στην Ομοιοπαθητική αναφέρονται ότι αντιστοιχούν διάφορα φάρμακα. Αρχικά νόμισε ότι αυτό συνέβαινε εξαιτίας των πνευματικών ενασχολήσεών του. Ωστόσο αργότερα έλαβε το φάρμακο Rhus glabra στην 30η δυναμοποίηση που τον θεράπευ­σε από κάποια προβλήματα υγείας που είχε.
 
Ένας άλλος πολύ γνωστός δάσκαλος της Ομοιοπαθητικής ήταν ο Dr. Diwan Harish Chand. Το Αύγουστο του 1980 στο 25 Διεθνές Συνέδριο Ομοιοπαθητικής που έγινε στο Ακαπούλκο στο Μεξικό ανέφερε ένα περιστατικό οστεοπόρωσης σε μια κυρία ηλικίας 70 ετών που θεραπεύθηκε με επιτυχία με το ομοιοπαθητικό φάρμακο Thuja που το είχε χορηγήσει σε δυναμοποίηση 10Μ χάρις στο ότι του είπε ότι ονειρευόταν ότι έπεφτε από ένα υψηλό σημείο. Τα όνειρα πτώσης είναι επίσης αρκετά συχνά και αντιστοιχούν σε διάφορα φάρμακα.

Στην ίδια συνάντηση ο Dr. Chand είχε αναφέρει και ένα άλλο περιστατικό στο οποίο ο ασθενής ονειρευόταν ότι έβλεπε στον ύπνο του κάθε βράδυ πισίνες και θάλασσες γεμάτες αίμα. Τελικά έγινε διάγνωση ανευρύσματος της αορτής για την ενδυνά­μωση της οποίας χορηγήθηκε το ομοιοπαθητικό φάρμακο που του ταίριαζε και το οποίο ήταν το Solanum tuberosum aegrotans. Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια πολύ επικίνδυνη για την ζωή κατάσταση αφού εάν διαρραγεί οδηγεί σε μαζική αιμορραγία και θάνατο. Μαζική αιμορραγία σαν αυτή που έβλεπε κάθε βράδυ στον ύπνο του ο ασθενής. Εδώ είναι σαφής η πρόθεση του ασυνείδητου να μεταβιβάσει με απλή γλώσσα στο συνειδητό το σωτήριο μήνυμα προκειμένου να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

Στις περιπτώσεις αυτές τα όνειρα είναι διαβιβαστές μηνυμάτων απόν τον υποκειμενικό κόσμο ή κόσμους. Όταν παραληφθεί το μήνυμα από τον παραλήπτη του, που πάει να πει ότι αυτός κάνει κάτι σε σχέση με το όνειρο και τα προβλήματά του, τότε το όνειρο έχει επιτελέσει την αποστολή του και δεν εμφανίζεται ξανά. Είναι προφανές ότι το όνειρο εκτός από υποκειμενισμό έχει και υπερατομικά στοιχεία, αφού συχνά μπορεί να είναι γεμάτο από συμβολισμούς. Ωστόσο τα όνειρα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μας για διαγνωστικές νύξεις μόνο εάν το θέμα τους - που υπονοεί κάτι συγκεκριμένο - είναι επαναλαμβανόμενο, δηλαδή εάν ο ασθενής τα βλέπει αρκετά συχνά.
 
Ο Dr. Agrawal υποστηρίζει ότι όνειρα πτώσης, που κάποιος δηλαδή πέφτει από κάπου, πιθανώς από κάπου ψηλά, αντιπροσωπεύουν την πιθανότητα καρδιακού προβλήματος που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Επίσης ο ίδιος αναφέρει ότι όνειρα ενούρησης στο κρεβάτι σε ηλικιωμένα άτομα αποτελούν ένδειξη ότι πιθανώς θα υποφέρουν από προβλήματα σε δόντια και ούλα.
 
Υπάρχουν και μερικά ακόμη στοιχεία για τα όνειρα που αφορούν άτομα με ψύχωση. Πολύ συχνά η πρώτη ένδειξη για παραισθητική (delusional) παραφροσύνη έρχεται από κάποιο αγχώδες ή τρομακτικό όνειρο. Εκεί υπάρχει εμφανής η παραισθητική ιδέα που πιθανώς σε λίγο θα εμφανισθεί και στο συνειδητό ή και κάπως αργότερα με επακόλουθα όνειρα.
Στην ανάνηψη από νοητικές ασθένειες αρχικά η βελτίωση γίνεται ορατή στην καθημερινότητα ενώ τα όνειρα εξακολουθούν να έχουν στοιχεία ψύχωσης. Ένας ασθενής με μανία, μια εβδομάδα μετά από την πλήρη ανάνηψή του εξακο­λουθούσε και έβλεπε όνειρα με διαμάχες και βίαια πάθη που ήταν χαρακτηριστικά της ασθένειάς του. Περισσότερα όμως για το πραγματικά ανεξάντλητο θέμα του άρθρου, θα αναφερθούν σε μελλοντική αρθρογραφία.
 
Σημείωση: Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένους ασθενείς. Δεν ισχύουν αναγκαστικά και για άλλους ασθενείς με παρόμοια προβλήματα. Στην Ομοιοπαθητική ο κάθε ασθενής λαμβάνει εξατομικευμένα το φάρμακό του.
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Dreams, Symbols and Homeopathy, Jane Ciccheti, 2003, North Atlantic Books.
DreamsandNightmares. Y. R. Agrawal, 1984. New Delhi. Vijay Publications.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ REPERTORY ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ. Λύσανδρου Μυγιάκη, Αθήνα 2005. Εκδόσεις ALTER-SIMILIA.
 
Για συμμετοχές στα σεμινάρια, παραγγελίες βιβλίων Ομοιοπαθητικής ή για θεραπευτικές συνεδρίες Ομοιοπαθητικής στις οποίες προίσταται ο Λύσανδρος Μυγιάκης σε συνεργασία με την ιατρική του ομάδα, επικοινωνήστε στον «ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» στα τηλέφωνα:
210 – 76 43 963 και 6978 – 87 59 28
 
Πίσω
Εύρος Τιμών
Από:  Μέχρι:
  Άρθρα Περισσότερα
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΒΑΤΤΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΗΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ TOURETTE ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
ΑΣ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΨΥΧΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ: ΜΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΠΟΤΕ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ REPERTORY
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
  Νέα Προϊόντα Περισσότερα
Banner Δεξί 1
  Προτείνουμε για Εσάς Περισσότερα
Banner Δεξί 2
bright6
bright7
SSL Certificates
 

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου τα οποία αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή μας κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. Σκοπός τους είναι να ειδοποιούν τον ιστότοπο που επισκέπτεται ο χρήστης, για την προηγούμενη δραστηριότητά του. Συνήθως περιγράφουν στοιχεία μας όπως όνομα χρήστη (user name) και συνθηματικό πρόσβασης (password) με σκοπό κατά την επίσκεψή μας στον ίδιο ιστότοπο αργότερα, να μας "θυμάται" και να μην χρειάζεται να κάνουμε login.
 

Διαβάστε περισσότερα ...

Είναι τα cookies που χρησιμοποιούνται από την ιστοσελίδα μας με σκοπό να βελτιώσουν την περιήγηση σας και να αποθηκεύσουν προσωρινά στο περιηγητή σας τις προτιμήσεις σας.

Η απενεργοποίηση τους, είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στη προβολή της ιστοσελίδας.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τον περιηγητή σας να μπλοκάρει ή να σας προειδοποιεί για αυτά τα cookies, αλλά κάποια μέρη της ιστοσελίδας δεν θα δουλεύουν σωστά.